Sanofi Consumer Healthcare
  • slide 1
false
10
10
fade
5
1

Selsun: bewezen effectief bij roos en schimmel

  • slide 1
false
10
10
fade
8
1

Roos (Pityriasis Capitis/Seborroe)

Roos (hoofdroos, pityriasis capitis siccus, seborroïsch eczeem, dermatitis, seborroe) is een milde vorm van seborroïsch eczeem (seborroïsche dermatitis) bij volwassenen. Hoofdroos begint meestal in de pubertijd. Na het 50e levensjaar neemt de roos meestal weer af.

Klachten als jeuk, roodheid en schilfers kunnen worden veroorzaakt door een gist die gewoonlijk op de huid aanwezig is en de bovenste laag van de huid aantast. Bij sommigen ontstaat op de hoofdhuid schilfervorming als gevolg van overmatige talgafscheiding. Dit heet seborroe van de hoofdhuid (roos).

Wat is de oorzaak?
Roos, officiële naam Pityriasis Capitis, wordt veroorzaakt door een gistachtig organisme (Pityrosporum ovale) dat de huid doet schilferen en er droog laat uitzien. Zoals alle andere delen van het lichaam, vernieuwt de huid van het hoofd zich continu en stoot ze afgestorven cellen af. Het afscheiden van dode huidcellen is een normaal verschijnsel daar de huid zichzelf steeds vernieuwt. Gemiddeld worden dagelijks 487.000 cellen per cm2 afgescheiden. Bij roos wordt dit proces versneld. De snelheid waarmee huidcellen afsterven neemt toe. De dode huidcellen laten los van de kruin en gaan met elkaar klitten. Ze zijn in het hoofdhaar duidelijk zichtbaar als witte schilfertjes.

“Als een hoofdhuid veel last heeft van schilfers is soms een intensieve behandeling gewenst.”

Hoe herken je roos?
Roos herken je gemakkelijk aan de kenmerkende losse witte schilfers die op de behaarde hoofdhuid. Je wordt je bewust van het probleem wanneer de schilfers zichtbaar worden op de hals en schouders (vooral zichtbaar op donkere kleding en bij UV-licht in bijv. disco's). De verhoogde activiteit huidcellen van het hoofd veroorzaakt jeuk en irritatie. Deze irritatie kan worden verergerd door het vetzuur dat Pityrosporum ovale, dat zich met het sebum (vetafscheiding dat de huid normaal produceert) voedt. Roos is niet besmettelijk. Hoewel niet echt hygiënisch, zal het gebruik van de borstels en de kammen van mensen die aan roos lijden niet leiden tot roos.

 
 
 
 
 
 
 

  • slide 1
false
10
10
none
5
1
Copyright © Sanofi 2020 sanofi-aventis Netherlands B.V. - Alle rechten voorbehouden. Deze website is bedoeld voor ingezetenen van Nederland. / Webvoorwaarden / Privacy / Cookiebeleid
KOAG-KAG nummer: 52-0815-1314
MAT-NL-2000431 1.0 8/20
Selsun: werkzame stof: 25 mg seleniumsulfide per ml.
Lees voor gebruik de bijsluiter.
Productinformatie op deze website is alleen bedoeld voor inwoners van Nederland.